DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Moruše

Moruše (morus alba, morus nigra)

Morušovník jako ovocný strom je u nás pěstován již od konce 18. století.. Tyto stromy jsou původem z Asie dorůstají u nás výšky 15-20 m a většinou rychle rostou pouze morušovník trnavský (Morus x trnavensis) má velmi pomalý růst a je spíše zakrslého habitu dorůstající cca 3m po 10letech.

V našich podmínkách se daří morušovníkům v pahorkatinách a nížinách. Vyhovuje jim osluněné stanoviště s hlubokou živnou a dostatečně zavlažovanou hlinitopísčitou nebo písčitohlinitou půdou. V pozdějším věku už nevyžaduje tolik vláhy a snese i sušší stanoviště díky velmi rozsáhlému kořenovému systému.

Morušovník velmi dobře regeneruje. Obrůstá i po namrznutí v těžších zimách. Stromy vysazujeme nejlépe brzy na podzim nebo na jaře, aby se sazenice stihla co nejvíce zakořenit. Velmi důležitá je v prvních letech pravidelná zálivka. Později si již morušovník vytvoří dostatečný kořenový systém, abychom ho za normálních podmínek nemuseli zalévat.

U moruší do věku 5 let po výsadbě provádí výchovný řez a později provádíme prosvětlení koruny a zmlazení starých jedinců. Tyto zásahy nejlépe provádíme v období konce července a během srpna. Po výsadbě je nutné v prvních 3 letech provádět náročnější péči jako je pravidelná zálivka, hnojení, okopávání a odplevelování.

Stromy začínají vyhánět pupeny kolem patnáctého dubna, kvetou začátkem května. Květy se na stromě u roubovanců objevují po 3-4. roku po výsadbě na přelomu května až června v podobě krátkých jehněd, které opyluje vítr. Moruše jsou samosprašné, proto nepotřebují nasadit více jak jednoho jedince.

Plody se vytváří na stromě od poloviny června až do srpna a plodnost trvá asi 2 měsíce. Plody připomínají protáhlou ostružinu o velikosti až 3 cm. Plody vynikají svou lahodnou sladkokyselou chutí a hlavně tmavé moruše i šťavnatostí. Nedoporučuje se morušovník vysazovat poblíž chodníků a cest z důvodů silného barvení plodů a následného znečištění ploch. Sklizeň z jednoho stromu se pohybuje kolem 90kg.

Plody jsou nejvíce vhodné pro přímý konzum,ale je možné je i sušit, zavařovat a vyrábět z nich šťávy a sirupy.