DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Mišpule obecná

Mišpule obecná (Mespilus germanica)

Roste jako keř nebo nízký strom. Pochází z oblasti sahající od jižní Evropy až po Arménii. Od starověku se její malé a roztomilé plody používaly v kuchyni i v lékárnictví. U nás je mišpule pěstována sice poměrně vzácně, ale je známa již od dvanáctého století. I v našich klimatických podmínkách se jí daří dobře a v teplejších oblastech zplaňuje.

Koruny mišpulí jsou nízké a široké, kompaktní a velmi pohledné. Listy jsou úzce eliptické, na okrajích jemně pilovité, naspodu pýřité. Bílé květy připomínají květy jabloní.

Na půdu sice nejsou mišpule náročné, ale lépe prospívají v lehčí a vápenité. Mají rády teplé, slunné či pohostinné stanoviště. Jsou odolné vůči mrazu. Můžete je pěstovat v různých formách, nejčastější je polokmen (nejčastěji se roubují na hloh či hrušeň).

Existují odrůdy s většími plody (kolem 5 cm) a drobounkými (kolem 2cm), které bývají ještě chutnější a voňavější.

Mišpule lze pěstovat i bez prořezávky, vytvářejí přirozeně pěknou deštníkovitou korunu. V prvních třech letech od výsadby však výchovný řez dobré tvarování pojistí. U sazenice stačí ponechat pět výhonů pro budoucí kosterní větve a ty zkrátit první i druhý rok o polovinu a třetí rok o třetinu. Vhodný termín pro řez je zima, pokud silně nemrzne, i předjaří. V dalších letech již není třeba mišpuli prořezávat, obvykle si sama udržuje pěknou vzdušnou korunku. V případě potřeby, pokud se na chudých suchých půdách vyčerpá, však snáší i zmlazovací řez.

Mišpule v kuchyni

Mišpule odedávna obohacovaly jídelníček našich předků, kteří je konzumovali syrové nebo z nich připravovali chutné marmelády. Také je sušili na křížaly. Mišpulím se též připisovaly léčivé účinky, staví například průjem.

Chutné a jedlé jsou až po přemrznutí.

Chutí pak připomínají  pikantní marmeládu, jsou měkké a voňavé. Mišpule proto sklízejte až když přejdou mrazem. Můžete se procházet zahradou v prosinci a ochutnat ovoce přímo ze stromu!

Mišpule lze konzumovat ihned – jejich obsah po odtrhnutí stopky snadno vymáčknete, nebo vydlabete lžičkou.

Pro vysoký obsah pektinů, díky kterému dobře rosolovatí, jsou mišpule výtečné i pro přípravu marmelád.

Oblíbené jsou i mišpulové kompoty, likéry, pasty, vína.

Mišpule, které ještě mrazem nepřešly, se mohou přidávat do ovocných vín, kde díky vysokému obsahu tříslovin zvyšují jejich trvanlivost a také dodávají zajímavou, sladce podzimní vůni.